ua en ru

Порошенко пригрозив Путіну на мінській зустрічі, - ЗМІ

Порошенко пригрозив Путіну на мінській зустрічі, - ЗМІ

Президент України Петро Порошенко пригрозив Президенту Росії Володимиру Путіну на мінській зустрічі, передають "Ведомости" з посиланням на статтю "Як дипломатичний успіх зійшов нанівець" у Financial Times.

Порошенко терміново потрібно зупинити наступ конфронтуючих сил української армії, а для того, щоб домовитися про припинення вогню, йому був потрібен Путін, відзначає FT в сьогоднішній статті. Діяти доводилося швидко: за словами західного дипломата, український президент боявся, що "два дні втратить (свій пост)", якщо не доб'ється перемоги або світу. Тому Порошенко зателефонував Путіну і заявив: якщо бойові дії не будуть припинені, Київ викладе в Інтернет армійські жетони російських солдатів, а також зв'яжеться з їх матерями і дружинами, щоб розповісти, де вони знаходяться. Цю історію Порошенко згодом розповідав кільком високопоставленим західним чиновникам, хоча російські представники її не підтверджують. Деякі вважають це свого роду показною хоробрістю з боку Порошенка, якому терміново потрібно було врятувати країну, зазначає FT.

Разом з тим, з наведених виданням прикладів можна укласти, що Порошенко - досить ефективний парламентер. Мало того, що це перший український лідер, вільно говорить по-англійськи, він легко почуває себе в дипломатичних колах. Московські чиновники в приватних бесідах теж відзначають, що, по їх відчуттям, з Порошенком можна мати справу. Він наполегливий, і йому вдавалося впливати на прийняття ключових рішень в ЄС. Так, наводить приклад FT, під час саміту лідерів країн ЄС, він затримався в закритому для відвідувачів передпокої, щоб зловити Меркель, коли та вийшла проконсультуватися зі своїми радниками. Йому вдалося переконати її висловити позицію з української кризи в підсумковому комюніке в більш жорстких виразах. "Деякі бурчали, але це ж Меркель, вона може робити, що хоче, - говорить європейський дипломат. - Вона намагалася підтримати його [Порошенко]".

Путін погодився на пропозицію Порошенку про зустріч, і вона відбулася 26 серпня в Мінську. У ній також брали участь три представники Єврокомісії і президенти Казахстану і Білорусії. "Це була одна з найбільш сюрреалістичних зустрічей, які у мене коли-небудь були", - описує її один із присутніх. Американський чиновник описав її як "бар для міжнародної дипломатії з "Зоряних воєн".

Тон задав Лукашенко: коли лідери сіли за накритий стіл, він похвалився новим білоруським хлібом, від якого не додаєш у вазі, і кавунами настільки ж солодкими, як іспанські, але з меншим вмістом цукру. Але саме сюрреалистичное, відзначає FT, полягало в тому, що про війну в Україні присутні не говорили. Офіційним приводом для зустрічі стало обговорення питання про те, чи можливо поєднати економічну асоціацію України з ЄС, що передбачала поступове зниження або скасування імпортних мит на багато товарів, з діяльністю Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану. Путін не раз заявляв: домовленість між Києвом і Брюсселем призведе до того, що європейські товари транзитом через Україну стануть безмитно надходити в Росію. Він також хотів залучити Україну до Митного союзу (нині - Євразійський економічний союз). Але саме відмова восени 2013 р. тодішнього президента України Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію з ЄС та його переорієнтація на укладення економічних домовленостей з Росією спровокували масові народні протести в Києві.

У червні 2014 р. Порошенко вже в якості президента підписав угоду з ЄС, але Верховна рада ще не ратифікувала його. На зустрічі в Мінську Путін знову намагався зірвати цю домовленість, наполягаючи на перегляд мит по 2340 товарних позиціях, що затягнуло б переговори на місяці, якщо не роки, зазначає FT. Порошенко твердо заявляв: додаткові переговори можливі, але про те, що угода не буде ратифікована, мови бути не може.

Після цього президенти України та Росії залишилися наодинці. Порошенко одразу зажадав, щоб російські війська пішли з України, розповів FT чиновник, який був присутній на зустрічі в Мінську. Путін знову заявив, що їх там немає і додав із погрозою: якщо б він дійсно хотів напасти, в його розпорядженні є 1,2 млн солдатів з самим сучасним зброєю в світі, і вони можуть бути в Києві через два дні - або в Талліні, Вільнюсі, Ризі та Будапешті, у всіх столицях країн ЄС і НАТО. Незважаючи на це, Порошенко виклав свій мирний план. Якщо Путіну він не подобається, заявив Порошенко, нехай запропонує свої ідеї.

Бої на сході України у наступні дні посилилися, а Порошенко і Путін продовжували обговорювати ситуацію по телефону. Обидва перебували під тиском: Порошенко поспішав зупинити просування військ, що протистоять української армії, у Росії ж стали з'являтися повідомлення про поховання тіл убитих в Україні солдатів, що робило загрозу Порошенко опублікувати дані про армійські жетони більш переконливою.

Нагадаємо, раніше координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук вважає, що президент РФ Володимир Путін буде домагатися введення миротворчого контингенту ООН на Донбас під загальним російським керівництвом.