ua en ru

Порошенко застерігає від атаки на державність

Порошенко застерігає від атаки на державність Петро Порошенко (фото: РБК-Україна)

Порошенко прокоментував позов української філії РПЦ

П'ятий президент Петро Порошенко застерігає від атаки на державність. Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву Порошенка на його Facebook.

Звернення Петра Порошенка щодо позову української філії РПЦ

Позов української філії Російської Православної Церкви з вимогою скасувати державну реєстрацію автокефальної Православної Церкви України – це не церковне питання. Це питання національної безпеки, яке потребує уваги і Президента, і РНБО. Теза про те, що українська держава не повинна втручатися у церковні справи, – це красива теорія. А в суровій дійсності вона означає байдужість до російського втручання. Позов виплив, щойно керівництво української філії РПЦ разом з лідером Опоблоку Новінським з’їздило до Москви. Що краще може ілюструвати реальність російського реваншу, контури якого стають все більш зримими? Все очевидніша атака на наші цінності, на фундамент державності, який потребує захисту. «Європейська солідарність» йде на вибори, щоби у Верховній Раді дати відсіч силам реваншу, битися за українські цінності з прокремлівськими опоблоками і опозиційними платформами. Питання про нашу духовну незалежність від Кремля належить до сфери національної безпеки, і воно було, є і буде залишатися в центрі нашої уваги.

Опубліковано Петром Порошенком Четвер, 20 червня 2019 р.

"Позов української філії Російської Православної Церкви з вимогою скасувати державну реєстрацію автокефальної Православної Церкви України – це не церковне питання. Це питання національної безпеки, яке потребує уваги і президента, і РНБО. Теза про те, що українська держава не повинна втручатися у церковні справи, – це красива теорія. А в суровій дійсності вона означає байдужість до російського втручання", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що позов "виплив" після поїздки керівництва української філії РПЦ разом з Вадимом Новінським до Москви.

"Що краще може ілюструвати реальність російського реваншу, контури якого стають все більш зримими? Все очевидніша атака на наші цінності, на фундамент державності, який потребує захисту", - сказав він.

За словами Порошенка, "Європейська солідарність" йде на вибори, щоби у Верховній раді "дати відсіч силам реваншу, битися за українські цінності з прокремлівськими опоблоками і опозиційними платформами".

"Питання про нашу духовну незалежність від Кремля належить до сфери національної безпеки, і воно було, є і буде залишатися в центрі нашої уваги", - резюмував Порошенко.