ua en ru

Порошенко запропонував розгорнути на Донбасі спецмісію ЄС щодо дотримання миру

Порошенко запропонував розгорнути на Донбасі спецмісію ЄС щодо дотримання миру Фото: президент України Петро Порошенко

"Нормандська четвірка" домовилася про необхідність повного припинення вогню на Донбасі

Президент України Петро Порошенко запропонував розгорнути на окупованих територіях Донбасу спеціальну місію Європейського союзу (ЄС) щодо дотримання миру в рамках Спільної політики безпеки і оборони ЄС. Про це йшла мова в ході телефонних переговорів "нормандської четвірки", передає прес-служба глави держави.

Робота спецмиссии ЄС необхідна для підтримання порядку та забезпечення безпеки під час виборів.

"У цьому контексті Президент України наголосив на необхідності скасування фейкових "виборів", які призначили проросійські бойовики. Він також в черговий раз підкреслив, що вибори на Донбасі повинні відбутися за участі українських партій, українських ЗМІ, Центральної виборчої комісії, міжнародних спостерігачів та згідно всім стандартам БДІПЛ ОБСЄ", - йдеться в повідомленні.

У ході розмови Порошенко також поінформував про ескалацію конфлікту на Донбасі і підкреслив неприпустимість невиконання мінських домовленостей Росією і проросійськими бойовиками.

Також співрозмовники домовилися про необхідність повного припинення вогню. Вони також закликали до початку 2016 року активізувати роботу в контактної групи над модальностями проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. До цієї роботи повинен бути прикладений Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

Порошенко підкреслив необхідність негайного допуску на окуповані території міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного комітету Червоного хреста і Організації "Лікарі без кордонів".

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє Кабінету міністрів застосовувати заходи економічного характеру у відповідь на дискримінаційні дії держави-агресора щодо України.