ua en ru

Порошенко пропонує ВРУ запровадити інститут наставництва над дітьми-сиротами

Порошенко пропонує ВРУ запровадити інститут наставництва над дітьми-сиротами Фото: Порошенко пропонує ВРУ запровадити інститут наставництва над дітьми-сиротами

Наставник несе відповідальність за порушення ним прав і законних інтересів дитини

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді прийняти законопроект №4784 "Про внесення змін до закону "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" щодо наставництва над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування". Документ був зареєстрований в Раді 6 червня 2016 року.

Так, пропонується передбачити, що наставництвом є добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки та допомоги у підготовці до самостійного життя.

Також визначаються основні напрямки підготовки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до самостійного життя шляхом наставництва.

Передбачається, що наставництво здійснюється за договором про наставництво, що укладається між наставником та адміністрацією закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на яку покладено функції опікуна та піклувальника дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, стосовно інтересів якої укладається такий договір.

Законопроектом встановлюється, що наставником дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, яка проживає в закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, може бути повнолітня дієздатна особа, яка пройшла курс підготовки з питань виховання і соціальної адаптації таких дітей за відповідною програмою, затвердженою центральним органом влади, та уклала договір про наставництво. Разом з тим визначається, що наставниками не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України.


Зазначається, що наставник несе відповідальність за порушення ним прав і законних інтересів дитини, заподіяння їй шкоди відповідно до закону. При цьому контроль за дотриманням прав та інтересів дітей, над якими встановлено наставництво здійснюють служби у справах дітей.

Передбачається, що у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров'я дитини, орган опіки та піклування постановляє рішення про негайне відібрання дитини від наставника та про зупинення дії договору про наставництво. У цьому разі орган опіки та піклування зобов'язаний негайно повідомити орган Національної поліції та у семиденний строк після постановлення рішення звернутися до суду з позовом про розірвання договору про наставництво.

Крім того, пропонується передбачити, що положення про наставництво, порядок його організації та провадження, відбору громадських організацій для організації наставництва, примірний договір про наставництво та типовий договір про співпрацю з організації наставництва затверджується Кабінетом міністрів.

Нагадаємо, ВР планує посилити контроль за діяльністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Відповідний законопроект №2917 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів" підтримали 240 парламентарів.