ua en ru

Порошенко пропонує Раді дозволити місцевим радам надавати статус спеціальної російській мові

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України дозволити місцевим радам надавати статус спеціальної російській мові та іншим мовам національних меншин в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України дозволити місцевим радам надавати статус спеціальної російській мові та іншим мовам національних меншин в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Про це йдеться у законопроекті № 4178а "Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)", текст якого оприлюднений на сайті парламенту.

Зокрема Порошенко пропонує внести зміни до статті 143 Конституції, згідно х якими органи місцевого самоврядування та їх посадові особи вирішують питання місцевого самоврядування, віднесені законом до їх компетенції.

Зокрема до компетенції сільських, селищних, міських, районних, обласних рад пропонується віднести право надавати в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці статус спеціальної російській мові, іншим мовам національних меншин України.

Нагадаємо, згідно статті 10 діючої редакції Конституції, державною мовою в Україні є українська мова. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.