ua en ru

Порошенко пропонує Раді виключити з Конституції імперативний мандат для нардепів

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України виключити з Конституції України так званий "імперативний мандат" народних депутатів

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України виключити з Конституції України так званий "імперативний мандат" народних депутатів. Про це йдеться у законопроекті № 4178а "Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)", текст якого оприлюднений на сайті парламенту.

Так, Президент України пропонує виключити зі статті 81 Конституції положення, згідно з яким повноваження народного депутата України припиняються достроково "в разі не входження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції".

Крім того, Порошенко пропонує викласти статтю 82 у такій редакції: "Верховна Рада України є повноважною за умови обрання і складення присяги не менше як двома третинами народних депутатів України від її конституційного складу".