ua en ru

Порошенко доручив вжити невідкладні заходи щодо повернення в Україну льотчиці Савченко

Президент України Петро Порошенко розпорядився вжити невідкладні заходи щодо повернення на Батьківщину української льотчиці Надії Савченко.

Президент України Петро Порошенко розпорядився вжити невідкладні заходи щодо повернення на Батьківщину української льотчиці Надії Савченко (на фото). Текст відповідного розпорядження від 9 липня 2014 р. № 951/2014-рп оприлюднений на сайті глави держави.

"З метою повернення в Україну громадянки України Надії Савченко, яка була захоплена терористами в районі проведення антитерористичної операції на сході України та незаконно вивезена до Російської Федерації і тримається під вартою на території Росії, Міністерству закордонних справ України невідкладно вжити із залученням відповідних державних органів України всіх можливих заходів щодо безумовного звільнення російською стороною громадянки України Надії Савченко з-під варти та її повернення в Україну", - йдеться в розпорядженні.

При цьому МЗС України також доручається звернутися до міжнародних організацій, іноземних держав із вимогою засудження систематичного порушення Російською Федерацією на території України прав і свобод громадян України, а також стосовно застосування всіх можливих дипломатичних, політичних, економічних заходів щодо посилення тиску на Російську Федерацію для нейтралізації та попередження реальних і потенційних загроз порушень нею загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Крім того, Порошенко запропонував Генеральній прокуратурі України разом зі Службою безпеки України невідкладно провести перевірку обставин вивезення Савченко з України до РФ і за результатами вжити необхідних заходів реагування, в тому числі щодо притягнення в установленому порядку до відповідальності винних осіб.

При цьому компетентні органи мають доповідати Президенту про хід виконання цього розпорядження щоденно.

Зазначимо, сьогодні суд Воронежа (Росія) виніс рішення залишити під арештом українську льотчицю Надію Савченко як мінімум до кінця серпня 2014 р.

Савченко звинувачують у причетності до вбивства журналістів ВГТРК.

Слідчий комітет РФ стверджує, що українську льотчицю затримали в Росії, куди вона в'їхала під виглядом біженки. Хоча раніше повідомлялося, що ще наприкінці червня Савченко потрапила в полон до сепаратистів у Луганській області.

Нагадаємо, 17 червня під Слов'янськом Донецької області під мінометний обстріл потрапила знімальна група ВГТРК. В результаті обстрілу загинули кореспондент Ігор Корнелюк і звукорежисер Антон Волошин.