ua en ru

Порошенко доручив МЗС передати до Міжнародного суду ООН в Гаазі позов проти Росії

Порошенко доручив МЗС передати до Міжнародного суду ООН в Гаазі позов проти Росії Фото: Петро Порошенко

Зокрема, позов стосується порушення РФ Конвенції ООН щодо протидії фінансування тероризму

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ (МЗС) України передати до Міжнародного суду ООН в Гаазі позов проти Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Повідомляється, що Порошенко провів зустріч з уповноваженим президента у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, заступником міністра закордонних справ Оленою Зеркаль, заступниками глави АПУ Костянтином Єлісєєвим та Олексієм Філатовим.

Як зазначається, позов стосується порушення РФ Конвенції ООН щодо протидії фінансування тероризму та Конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації.

"Це була довга і кропітка робота. Було проведено багато сесій та направлена велика кількість нот", - повідомив він, додавши, що в рамках цього позову було проведено 5 засідань і направлено 45 нот.

У позові щодо застосування Конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації було проведено три засідання і подано більше 20 нот.

"Сьогодні увесь комплекс робіт по досудовому процесу завершено. Сьогодні Україна повністю готова щоб передати до Міжнародного суду ООН в Гаазі необхідні документи для притягнення до відповідальності Російську Федерацію по цим двом Конвенціям", - зазначив він, додавши, що тримає на контролі і попередні позови проти РФ в рамках позовів щодо порушення нею міжнародного морського права.

Крім того, глава держави повідомив про доручення МЗС та Міністерству юстиції щодо супроводження позовів в рамках двосторонніх договорів щодо захисту інвестицій, якими буде забезпечено захист українських державних підприємств.

"Росія має заплатити свою ціну за агресію", - наголосив Порошенко та доручив українським дипломатам передати вже сьогодні позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі.

"Три роки Російська Федерація брутально порушує міжнародне право, три роки здійснює незаконну анексію Криму, незаконну окупацію Сходу нашої країни на території Донецької та Луганської областей, реалізує політику знищення і дискримінації в Криму", - наголосив він.

Крім того, Порошенко зазначив, що наразі близько 1,7 млн українців є тимчасово переміщеними особами.

Також глава держави висловив переконання, що Україна з початку агресії Росії діяла виключно у форматі міжнародного права.

Нагадаємо, раніше Порошенко зазначав, що Росія намагається спровокувати заворушення в Україні.