ua en ru

Порошенко підписав законопроект про моніторинг публічних закупівель

Порошенко підписав законопроект про моніторинг публічних закупівель Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Закон сприятиме попередженню втрат публічних коштів

Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" та деякі інші закони щодо здійснення моніторингу закупівель. Про це йдеться на сайті глави держави.

Відповідно до змін, органам державного контролю дозволено здійснювати ефективний моніторинг закупівель з метою попередження порушень у цій сфері та додержання замовниками законодавства на всіх стадіях закупівлі.

Зазначений закон буде сприяти попередженню втрат публічних коштів шляхом посилення контролю над державними закупівлями, а також створить умови для подолання корупції у цій сфері.

Порошенко зазначив, що підписані ним зміни в закон про державні закупівлі, впроваджують автоматичний ризик-менеджмент в закупівлі.

"В онлайні буде працювати система ризик-індикаторів, яка буде сигналізувати контролюючому органу про те, що з цим учасником не так. Це нововведення адресовано, в першу чергу, тим, хто навчився або навчається обманювати ProZorro. Алгоритми будуть підказувати, куди саме дивитися, як на максимально ранніх стадіях вирахувати тих, хто хоче обійти систему", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила законопроект про моніторинг публічних закупівель. Відповідне рішення було прийнято на засіданні парламенту сьогодні, 21 грудня 2017 року.