ua en ru

Порошенко підписав закон про реформування державних ЗМІ

Порошенко підписав закон про реформування державних ЗМІ Фото: Петро Порошенко

Президент затвердив реформу друкованих державних і комунальних ЗМІ

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 917-VIII "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації". Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Зазначимо, документ був прийнятий Верховною Радою з урахуванням пропозицій Порошенка щодо збереження під час реформування не тільки назви і цільового призначення, тематичної спрямованості, але і мови видання.

Норми закону не поширюються на друковані ЗМІ, які здійснюють офіційне оприлюднення нормативно-правових актів Верховної Ради, Кабінету міністрів, президента, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, а також інших органів, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації положень про офіційне опублікування і набрання ними чинності

Закон визначає механізм реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування; обмежує вплив органів влади на редакції друкованих ЗМІ.

Крім того, закон передбачає державну підтримку реформованих друкованих ЗМІ місцевої сфери розповсюдження наданням для редакцій пільгових умов оренди приміщень, адресної фінансової допомоги, пріоритетного права на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Зазначимо, реформування ЗМІ буде здійснюватися в два етапи: протягом одного року з дня вступу закону в силу і протягом двох наступних років шляхом виходу органів держвлади, місцевого самоврядування із складу засновників зазначених друкованих ЗМІ і перетворення їх на офіційні друковані видання.

Законом визначено, що трудові колективи редакцій мають пріоритетне право у визначенні способу реформування.

Нагадаємо, ВР заборонила органам держвлади засновувати друковані ЗМІ 24 грудня 2015 року.