ua en ru

Порошенко підписав закон про приєднання України до Пан-Євро-Мед

Порошенко підписав закон про приєднання України до Пан-Євро-Мед Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Приєднання до Конвенції сприяє збільшенню експортного потенціалу України

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження" (Пан-Євро-Мед). Про це повідомляє прес-служба АП.

Відповідний закон Верховна Рада прийняла 8 листопада цього року.

"Приєднання до Конвенції сприятиме спрощенню умов торгівлі та збільшенню використання експортного потенціалу України, посилить торговельні зв'язки та економічну інтеграцію з Євросоюзом", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що прийняття даного закону передбачено положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Процес приєднання до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження був початий в 2016 році.

"Конвенція встановлює ідентичні положення про походження товарів, якими торгують держави за укладеними договорами про вільну торгівлю та передбачає можливість діагональної кумуляції, тобто дає можливість країнам-учасницям використовувати сировину і комплектуючі один одного, а не тільки національні при збереженні преференційних умов торгівлі", - додали в АП

Учасниками Конвенції на сьогодні є 24 сторони, 6 з яких вже мають угоди про вільну торгівлю з Україною (ЄС, ЄАВТ, Чорногорія, Македонія, Молдова, Грузія). Ще з двома державами - Туреччиною та Ізраїлем, тривають переговори про вільну торгівлю.

У АП наголосили, що наступним кроком для повноцінного використання переваг Конвенції є внесення змін у відповідні діючі угоди про вільну торгівлю в частині заміни протоколів правил походження товарів.

Нагадаємо, Петро Порошенко вніс у парламент законопроект про приєднання України до Регіональної конвенції про Пан-Євро-Мед 12 жовтня 2017 року.