ua en ru

Порошенко підписав закон, що дозволяє Луценко очолити ГПУ

Порошенко підписав закон, що дозволяє Луценко очолити ГПУ Фото: Порошенко підписав закон, що дозволяє Луценко очолити ГПУ

Президент після обіду внесе кандидатуру Луценка на розгляд в Раду

Президент України Петро Порошенко схвалив законодавчі зміни, що дозволяють призначати генеральним прокурором кандидата без юридичної освіти і досвідом роботи в законодавчому та правоохоронному органі. Про це РБК-Україна повідомило джерело в Адміністрації президента.

За словами співрозмовника, після обіду Порошенко внесе кандидатуру глави фракції БПП Юрія Луценка на розгляд в парламент.

Зокрема, проектом закону №4645 змінені вимоги до кандидата на посаду прокурора і генпрокурора. Так, на посаду глави ГПУ може претендувати кандидат, який має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи в законодавчому та правоохоронному органі не менше 5 років.


Також законопроектом визначено, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 3 років, а прокурором ГПУ - кандидат, який має стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Для порівняння, раніше встановлювалося, що кандидат на посаду генпрокурора повинен мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше 10 років.

Відзначимо, що в 13:48 відповідний указ було опубліковано на сайті президента.

Нагадаємо, ВР сьогодні прийняла законодавчі зміни, що дозволяють призначати генеральним прокурором кандидата без юридичної освіти і досвідом роботи в законодавчому та правоохоронному органі. Тобто, даний документ фактично дозволяє главі фракції БПП Юрію Луценку зайняти посаду глави ГПУ.

Відзначимо також, що за словами нардепа від БПП Олексія Гончаренка, парламент сьогодні до кінця дня може призначити нового генерального прокурора.