ua en ru

Порошенко підписав закони про скасування оподаткування на ввезення в Україну бронежилетів і касок

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 1561-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів)".

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 1561-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів)". Про це повідомила прес-служба Президента України.

Також Порошенко підписав закон № 1560-VII "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законів України щодо ввезення засобів індивідуального захисту та лікарських засобів"

Ці закони передбачають звільнення від оподаткування ввізним митом і податком на додану вартість засобів індивідуального захисту та лікарських засобів для потреб антитерористичної операції.

Зокрема, без оподаткування ПДВ та ввізним митом тепер в Україну можуть ввозитися каски, бронежилети, виготовлені у відповідності до військових стандартів або технічних умов, та матеріали (нитки, тканини), необхідні для їх виготовлення.

Так само від оподаткування та обкладення митом звільняються лікарські та медичні засоби, що призначені для використання закладами охорони здоров'я та учасниками АТО для надання медичної допомоги фізичним особам, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження.

Нагадаємо, 1 липня 2014 р. народні депутати підтримали в цілому законопроект № 4199а Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів). За відповідне рішення проголосували 261 нардеп.

Закон доповнив підрозділ 2 розділу ХХ "Прикінцеві положення" ПК новим підпунктом такого змісту: "Тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України: спеціальні засоби індивідуального захисту (каски виготовлені відповідно до військових стандартів або технічних умов, чи їх еквіваленти та спеціально призначені для них компоненти (тобто підшоломи, амортизатори), що класифікуються у товарній підкатегорії 6506 10 80 00 згідно з УКТ ЗЕД; бронежилети, що класифікуються у товарній підкатегорії 6211 43 90 00 згідно з УКТ ЗЕД), виготовлені відповідно до військових стандартів або військових умов для потреб правоохоронних органів, Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб'єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону; лікарських засобів та медичних виробів відповідно до підпункту "в" пункту 193.1 статті 193 цього Кодексу, що призначені для використання закладами охорони здоров'я для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я".

Також в цей же день нардепи ухвалили в цілому законопроект № 4200а "Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо спеціальних засобів індивідуального захисту)". За відповідне рішення проголосували 262 нардепів.Законодавчим актом доповнено частину першу статті 282 Митного кодексу України пунктом 20, згідно з яким у випадках, встановлених цим Кодексом та іншими законами з питань оподаткування, при ввезенні на митну територію України або вивезенні за її межі від оподаткування митом звільняються спеціальні засоби індивідуального захисту, що ввозяться на митну територію України під час проведення антитерористичної операції.

За словами голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталія Хомитинніка, який представляв даний документ у сесійній залі парламенту, сьогодні імпортне мито на шоломи та бронежилети складає 10% та 12% відповідно. Плюс 20% ПДВ. Крім того, імпортні мита на ліки сьогодні складають 7%. Після прийняття даних поправок ввезення на митну територію України цих засобів особистого захисту відбуватиметься за нульовою ставкою. Закон буде діяти до закінчення АТО.