ua en ru

Порошенко підписав указ про спрощення процедури отримання громадянства для військових-іноземців

Порошенко підписав указ про спрощення процедури отримання громадянства для військових-іноземців Фото: президент України Петро Порошенко

Згідно з указом військовослужбовці-іноземці зможуть отримувати українське громадянство через 3 роки проживання в країні

Президент Петро Порошенко підписав указ "Про внесення змін до Указу Президента України від 27 березня 2001 року № 215", яким вносяться зміни в Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвердженого Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Документ регулює організаційні питання запровадження спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу в Збройних Силах нашої держави.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.


Нагадаємо, 28 січня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін в статтю 9 закону України "Про громадянство України" про прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу в Збройних Силах України. Цим документом були унормированы питання прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять службу в ЗСУ. Зокрема, скорочено термін безперервного проживання на законних підставах на території України з 5 до 3 років з моменту вступу в силу контракту про проходження військової служби в ЗСУ.
У зв'язку з прийняттям зазначеного закону виникла необхідність внесення відповідних змін до Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства.

Змінами в указ №215 визначається перелік документів, що подаються для прийняття до громадянства України особою, яка в установленому законодавством України порядку проходить військову службу за контрактом у ЗСУ.

Раніше питання надання українського громадянства іноземцям, які захищали і захищають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, піднімався у петиції до президента "Дати громадянство іноземцям, які захищали і захищають Україну у зоні бойових дій" від 3 листопада 2015 року. У відповіді на електронну петицію П.Порошенко зазначав, що питання надання українського громадянства таким особам будуть розглядатися невідкладно.