ua en ru

Порошенко підписав закон про спрощення державної реєстрації ліків

Порошенко підписав закон про спрощення державної реєстрації ліків Фото: Петро Порошенко

Також опрацьовується концепція імпортозаміщення для української фармацевтичної промисловості

Президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів. Про це йдеться на офіційному сайті глави держави.

"Ми з країни третього світу в частині фармакології переходимо на зрозумілу позицію для всіх наших партнерів. Це є дуже гарний і ефективний спосіб імплементації Угоди про асоціацію і виконання наших твердих обіцянок щодо її реалізації", - зазначив Порошенко.

Президент також акцентував, що ухвалення закону є лише першим кроком до запуску системного реформування всієї сфери охорони здоров'я.


"Попереду у нас ще величезна робота і я закликаю до спільних, скоординованих і узгоджених дій", - зазначив глава держави.

Разом з тим, він поручив в.о. міністра охорони здоров’я Віктору Шафранському підготувати ці підзаконні акти до розгляду вже на найближчому засіданні уряду.

В свою чергу Шафранський повідомив, що до першого серпня планується запуск процесу референтного ціноутворення на лікарські засоби, що за попередніми оцінками розрахунками призведе до 20% зниження цін на ліки, які закуповуються за бюджетні кошти, а з першого жовтня – реімбурсацію ліків для хворих на серцево-судинні захворювання. Також опрацьовується концепція імпортозаміщення для української фармацевтичної промисловості.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МОЗ розпочав розробку концепції держпрограми розвитку імпортозамінних виробництв в Україні.