ua en ru

Порошенко підтримав на петицію щодо посилення контролю за якістю виконаних дорожніх робіт

Порошенко підтримав на петицію щодо посилення контролю за якістю виконаних дорожніх робіт Фото: ремонтні роботи

Це дасть змогу чітко встановлювати періоди відповідальності підрядників за якісні показники збудованого, реконструйованого чи капітально-відремонтованого об’єкта

Президент України Петро Порошенко відповів на петицію щодо посилення контролю за якістю виконаних дорожніх робіт. Про це йдеться в розміщеному на сервісі електронних петицій відповіді Порошенко на електронну петицію, в якій українці вимагали ввести обов'язковість надання гарантій (на два-три роки) за стан доріг від тих, хто бере гроші за їх ремонт.

"Підтримую необхідність посилення контролю за якістю виконаних дорожніх робіт", - зазначив Порошенко.

Надання гарантій якості виконаних дорожніх робіт передбачає встановлення відповідних гарантійних строків. Такі гарантійні строки встановлюються в договорі підряду. Відповідні норми законодавства передбачені в Цивільному кодексі України (статті 857, 884, 859, 860), Загальних умовах укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві (пункти 103, 106), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668. Відповідно до вказаних норм підрядник гарантує якість закінчених робіт і змонтованих конструкцій, досягнення показників, визначених у проектній документації, та можливість їх експлуатації протягом гарантійного строку. Також наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.09.2015 № 234 затверджено ДБН И.2.3-4:2015 "Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво", де встановлюються мінімально допустимі строки експлуатаційної придатності елементів дороги та норми строків експлуатації дорожніх покриттів між капітальними ремонтами.

"Усе це дасть змогу в подальшому в договорах на виконання дорожніх робіт чітко встановлювати періоди відповідальності підрядників за якісні показники збудованого, реконструйованого чи капітально-відремонтованого об'єкта, і у випадку відхилення від цих показників підрядник буде зобов'язаний своїми силами та за власний рахунок усунути недоліки", - додав Президент України.

Також зазначається, що вирішенню порушеної у петиції проблеми сприятиме також прискорення розгляду та прийняття Верховною Радою України законопроекту щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування (реєстр. № 0954 від 27.11.2014), яким передбачено принципи впровадження довгострокових контрактів з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг за показником якості рівня їх обслуговування. Нині вказаний законопроект підготовлено до повторного другого читання.

Нагадаємо, Порошенко відповів на петицію про призначення Тимошенко послом в Гондурас.