ua en ru

Порошенко віддав Харків Коломойському, - політолог

Харків'яни будуть розплачуватися за угоду з "продажу" міста українському підприємцеві Ігорю Коломойському. Такої думки дотримується голова Спілки молодих політологів України Андрій Єременко.

"Схоже, до нереєстрації "Опоблока" в Харкові приклав руку особисто Добкін. Він свідомо затягнув реєстрацію, рішення юридичних формальностей так, щоб партія не пройшла. З першого погляду досить дивне рішення - ховати власну партію в її базовому регіоні. Проте все стає на свої місця, якщо вчитатися в соціологію, яка показує, що практично всі прихильники "Опоблока" в Харкові стрункими рядами проголосують за ту партію, яку очолить Кернес. А Добкін з Кернесом, як відомо, давні партнери", - заявив він.

Експерт зазначив, що Геннадій Кернес вирішив висуватися від партії "Відродження", а це "просто ще один проект Коломойського".

"Про те, що Ігор Валерійович веде жорсткий торг з київською владою - далеко не новина. Іноді, звичайно, сторонам доводиться демонструвати силу (наприклад, це було в день прийняття проекту Конституції), але в цілому, як і належить серйозним бізнесменам, Коломойський з Порошенком воліють обмежуватися не повноцінною війною на знищення, а торгом, з розміном різних фігур. І такою фігурою став Харків", -заявив експерт.

Так, він наводить своє бачення укладеного політичного договору.

"Добкін фактично знищує "Опозиційний блок", всі голоси переходять до Кернеса. "Солідарність" виставляє на пост мера заздалегідь дуже слабкого кандидата, що призводить не тільки до збереження посади мера за Кернесом, але і до втрати частини голосів президентською партією. Таким чином партія Кернеса отримує переважну більшість голосів і, відповідно, мандатів у місцевій раді. Далі Керне очолює партію Коломойського, який проводить за списками в міськраду своїх людей", - вважає Єременко.

"Ось так легко і невимушено величезне місто, яке знаходиться у фокусі особливої уваги, повністю віддають в руки чужого йому фінансово-промислового угруповання. Чим розплатився Ігор Коломойський за такий кульбіт з Порошенком - скоро стане зрозуміло. Можливо, 1+1 перестане вести кампанію акцентування на невдачах Саакашвілі, можливо, послабиться медіа-тиск на київського мера... Можливо все. У Коломойського безліч механізмів. Але розплачуватися за угоду будуть харків'яни", - резюмував експерт.