ua en ru

ГПУ готується до заочної суду проти Януковича

ГПУ готується до заочної суду проти Януковича Джерело фото:orbita.dn.ua

Генеральна прокуратура України готується до проведення заочного суду над колишнім Президентом України Віктором Януковичем. Про це повідомив генеральний прокурор Віталій Ярема в ефірі 5 каналу.

"На сьогодні законодавець дав нам можливість розслідувати кримінальні провадження заочно, і коли ми наберемо необхідний фактаж, а сьогодні йде відповідна робота і по областях, і за епізодами, ми будемо проводити заочне засудження Януковича, якщо до цього часу нам не вдасться привезти його з Російської Федерації та його поплічників. Будемо проводити заочне публічне засудження і таким чином доведемо цю справу до логічного завершення", - повідомив Ярема.

Крім того, він зазначив, що Генпрокуратура прийняла рішення об'єднати всі справи проти режиму Януковича в одне провадження, квалифицирующееся як державна зрада і замах на державний лад України.

"Сьогодні, згідно з консультаціями, які ми проводимо і з адвокатами родичів Героїв Небесної Сотні, і з провідними фахівцями в галузі юриспруденції, ми прийняли рішення об'єднати в одне провадження і дати кваліфікацію державна зрада, зокрема і замах на державний лад України - це стаття 109 Кримінального кодексу, а також 255 - створення злочинної організації Віктором Януковичем", - заявив Ярема.

"Ми охоплюємо період починаючи з 2010 року, коли під його тиском на Конституційний суд були здійснені деякі протиправні дії пов'язані з так званими "тушками", тобто коли парламентська коаліція формувалася не з депутатських фракцій, а з окремих депутатів - таке рішення було прийнято Конституційним судом. Потім, наступне рішення - зміна державного ладу. І, врешті-решт, розкрадання, ряд інших посадових злочинів, переслідування політиків Луценко, Тимошенко. І закінчуючи тим, що призвело до трагічних подій 20 лютого 2014 року. Все це сьогодні знаходиться в рамках одного виробництва", - додав генпрокурор.

Нагадаємо, ГПУ порушила понад 500 справ за фактом злочинів режиму Януковича.

У листопаді 2014 р. в партії Президента РФ Володимира Путіна "Єдина Росія" запропонували видати Януковича Україні.