ua en ru

Порошенко схвалив введення відповідальності бенефіціаріїв за банківські спекуляції

Порошенко схвалив введення відповідальності бенефіціаріїв за банківські спекуляції

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 218-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб". Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

"Повернуто з підписом від Президента (06.03.2015)", - йдеться у статусі проходження документу.

Закон зобов'язує банки повідомляти НБУ про всіх можливих пов'язаних з банком осіб.

Також запропоновано встановити заборону опосередковано здійснювати кредитні операції з пов'язаними з банком особами.
Закон також наділяє НБУ правом при здійсненні банківського нагляду самостійно визначати фізичних і юридичних осіб бенефіціаріями банків. "Це дозволить приймати рішення, які будуть попереджати вплив кризових явищ на стабільність банківської системи", - наголошується в записці.

Законом пропонується розширити статтю 166 Кодексу України про адміністративні правопорушення терміном "кінцеві бенефіціарні власники банків" і збільшити штрафи за подання недостовірної (неповної) звітності до 2-5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - 0,1-1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Тобто при мінімумі 17 грн штраф може становити 85 тис. грн.

Нагадаємо, 2 березня 2015 р. Верховна Рада ввела відповідальність за банківські спекуляції для їх бенефіціаріїв. За відповідний законопроект № 2085 проголосували 260 нардепа при 226 мінімально необхідних.

В середині січня 2015 р. НБУ заявив про намір посилити відповідальність власників банків за проведення операцій з пов'язаними особами. У свою чергу глава Нацбанку ВалеріяГонтарєва пригрозила жорсткими заходами у разі нерозкриття кінцевих бенефіціаріїв банків.