ua en ru

Порошенко схвалив санкції проти російських держбанків

Порошенко схвалив санкції проти російських держбанків Фото: Україна ввела санкції проти держбанків РФ

Санкції вступають в силу з моменту опублікування

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 березня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" щодо російських банків з часткою держави, які працюють в Україні. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається у відповідному указі, рішення РНБО було прийнято відповідно до статті 5 Закону України "Про санкції" та з урахуванням пропозицій Національного банку України.

Санкції терміном на один рік будуть застосовані до ПАТ "Ощадбанк", ПАТ "VS Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк), ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк" в частині запобігання виведенню капіталів зазначеними юридичними особами за межі України на користь пов'язаних з ними осіб.

Реалізація та моніторинг дії санкцій покладено на Кабінет Міністрів і Національний банк України. Крім того, ці відомства зобов'язані невідкладно вжити заходів щодо заборони розміщення коштів державних підприємств, установ, організацій та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, у банках, зазначених у рішенні РНБО.

Крім того, президент зобов'язав Міністерство закордонних справ України поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав про введення санкцій і поставити перед ними питання про застосування аналогічних обмежувальних заходів.

Контроль за виконанням рішення покладається на секретаря РНБО Олександра Турчинова. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, вчора, 15 березня, надав свої пропозиції щодо санкцій до російських держбанків, які працюють на території України.