ua en ru

НБУ пропонує заборонити держбанкам Росії виводити капітал

НБУ пропонує заборонити держбанкам Росії виводити капітал Фото: НБУ дав рекомендації щодо санкцій до російським держбанкам

Санкції торкнутися 5 російських банків

Національний банк України пропонує заборонити російським банкам з державним капіталом всі операції, спрямовані на виведення коштів з України. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив заступник голови НБУ Яків Смолій, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні РНБО доручило нам провести аналіз діяльності російських банків, в яких є державна частка...пропонується застосувати санкції у вигляді запобігання витоку капіталу за межі України", - заявив Смолій.

Він пояснив, що до таких операцій належать виплати дивідендів, погашення кредитів рефінансування, оплата інших зовнішніх заборгованостей, а також операції з переказу коштів.

Смолій повідомив, що санкції торкнуться п'яти банків з часткою державного капіталу РФ: Ощадбанк, ВТБ банк, Промінвестбанк, БМ Банк і VS банк.

При цьому банкам заборонено збільшувати капітал і проводити внутрішні розрахунки, пов'язані з обслуговуванням клієнтів і заняттям банківською діяльністю на території України.

У свою чергу, заступник глави НБУ Катерина Рожкова повідомила, що регулятивних претензій у Нацбанку до банків з держчасткою РФ немає. Всі вони виконують вимоги регулятора.

"На сьогоднішній день українські банки з державним російським капіталом працюють в рамках українських норм, вони докапіталізовано. На сьогоднішній день з точки зору наглядових вимог у нас немає претензій до цих банків, вони працюють в звичайному режимі", - сказала Рожкова, зазначивши, що санкції не вплинуть на відповідних клієнтів банків. Також заходи не зупинять розрахунків між контрагентами нерезидентів.

"Ми сподіваємося, що потенційний вихід цих банків буде здійснено цивілізованим шляхом або шляхом продажу, або шляхом поступового виконання зобов'язань перед клієнтами", - додала Рожкова.

На питання журналістів про те, як банки, що потрапили під санкції, зможуть виконувати зобов'язання перед своїми кредиторами, Рожкова відповіла:

"На сьогоднішній день кредитний портфель цих банків становить 150 млрд гривень, а зобов'язання - 36 млрд гривень. Таким чином, кредитний портфель цілком перекриває зобов'язання та про нестачу коштів мови не йде".

Санкції вступають в силу рішення Ради національної безпеки і оборони України.

Нагадаємо, сьогодні РНБО доручив Нацбанку і СБУ проаналізувати діяльність філій російських держбанків в Україні і дати рекомендації щодо застосування проти них санкцій.