ua en ru

Порошенко не може бути кандидатом від опозиції на посаду мера Києва, - Томенко

Народний депутат Петро Порошенко не може бути кандидатом від опозиції на посаду мера Києва. Про це в ефірі радіо "Свобода" заявив голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова, заступник голови ВО "Батьківщина" Микола Томенко.

"Я не розумію, як він може бути кандидатом від опозиції. Це запитання виникає не тільки в мене, але і в багатьох інших людей. Бо якщо ви тільки що прийшли з уряду Азарова і в своїй парламентській діяльності як позафракційний у ключових кадрових питаннях підтримуєте Януковича-Азарова, то вас важко назвати опозиціонером", - сказав Томенко.

Водночас він вважає, що опозиції на деякий час треба зупинити дискусії щодо єдиного кандидата на посаду мера Києва.

"Ми зараз у чужому сценарії. І якщо ми зараз будемо вдень і вночі говорити про те, хто буде кандидатом, то ми допомагаємо владі реалізувати цей сценарій. Вони розуміють, що треба кинути якусь кістку і Європі, і міжнародному співтовариству, і киянам і провести у серпні чи кінці липня вибори міського голови. Але ключове - влада не хоче проводити вибори Київради", - сказав Томенко.

За його словами, насамперед опозиція має боротися за місцеве самоврядування, а тоді за посаду мера в Києві.

"Вибори міського голови в серпні, коли буде 30% киян, без виборів Київради проводити недоцільно. Краще поборотися і провести у вересні вибори Київради і міського голови одночасно, ніж грати в цей сценарій влади", - заявив Томенко.

Політик також висловив сподівання, що три опозиційні фракції не пересваряться через вибори в Києві.

Водночас, за словами Томенка, кандидата треба визначати, проводячи соцопитування з переліком претендентів. На запитання, чи є його прізвище в цьому списку, Томенко заявив: "Моє прізвище тестувалося кілька місяців тому. Я маю певний рейтинг і підтримку як один із кандидатів від опозиції. Якщо партія мене підтримає і мої колеги по "Свободі" і "Удару", я готовий виправдати їх довіру".

Читайте також: Бондаренко: "Батьківщина" визначиться щодо свого кандидата у мери Києва на цьому тижні, не виключено, що це буде Порошенко