ua en ru

Порошенко і Рада визначаються з новим складом ЦВК

Президент Петро Порошенко і Верховна Рада визначаються з новим складом Центральної виборчої комісії.

Президент Петро Порошенко і Верховна Рада визначаються з новим складом Центральної виборчої комісії.

Як повідомила РБК-Україна координатор виборчих і політичних програм громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська переговори щодо визначення кандидатів у члени Цвк, швидше за все, ще ведуться.

"Інформацію про потенційних кандидатів щодо членів Цвк на заміну 12 членів, термін повноважень яких закінчився, отримати практично неможливо, тому що проходять переговори між Президентом, який повинен вносити кандидатури на розгляд Ради, і фракціями, які висувають своїх кандидатів... Виглядає так, що переговори тривають і досі", - сказала вона.

При цьому Айвазовська не виключає, що рішення щодо кандидатур вже узгоджені з Президентом фракціями та депутатськими групами.

"Рішення щодо складу Цвк приймалися чи у попереднє час або приймаються сьогодні. Завтра це буде вже легітимізація. Якщо будуть голоси за пакетне призначення 12 членів, то я думаю, що завтра це буде тільки юридичне підтвердження того списку, який погоджено між Президентом і фракціями. Але практика ця негативна. Якщо завтра буде розгляд і внесення пропозиції з боку Президента "з голосу" або якщо це постанова з'явиться в останній момент, то це не дуже хороший знак", - вважає Айвазовська.

Як повідомив РБК-Україна лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, сьогодні призначена зустріч Порошенка з головами фракцій Ради. "Буде розглядатися цілий ряд питань", - зазначив Соболєв.

Ймовірно, на цій зустрічі буде обговорюватися питання кандидатів у члени ЦВК.

У кулуарах Ради говорять, що Порошенко пропонує, щоб кожна фракція, крім КПУ, внесла дві кандидатури в ЦВК, а КПУ і депутатські групи - по одній.

Кулуарну практику узгодження кандидатур, відсутність їх обговорення з громадськістю Айвазовська пояснює недосконалістю законодавства у цій сфері: "На жаль, закон про Цвк чітко не визначає процедуру внесення, обговорення кандидатур та інших моментів".

Айвазовська назвала одну з ймовірних кандидатур за квотою Порошенко. "Я знаю, що є певне узгодження щодо кандидатури Євгена Радченка - це громадський діяч. Наскільки мені відомо, Президент планує внести цю кандидатуру на розгляд у парламенті", - сказала вона.

Депутат Ради від фракції "Батьківщина" Олександра Кужель написала у своєму Facebook, що в її фракції є 4 кандидатури. "Від Батьківщини подаємо 1. (Жанну, - ред.) Усенко-Чорну; 2.(Сергія) Підгорного; 3. (Ігоря) Жиденко; (Юлію) Щвець", - написала вона. Таким чином, мова йде про 3 кандидатури з досвідом роботи членами Цвк, а також про екс-депутата від "Батьківщини" Підгірному.

За словами депутата від "Удару" Володимира Куренного, їх фракція з кандидатурами поки не визначилася, але інший депутат- " ударівець " на умовах анонімності повідомив РБК-Україна, що фракція буде пропонувати в члени Цвк керівника юридичного департаменту партії "Удар" Віталія Плукаря.

Нагадаємо, члени Цвк призначаються на термін 7 років.

1 червня закінчився термін повноважень у 12 з 15 членів Центрвиборчкому, і Раді необхідно буде призначити нових членів.

Членами Цвк залишаться Катерина Березюк (квота "Свободи") та Олег Діденко (квота "Удару"), які увійшли до складу комісії у квітні 2014 р., а також Олександр Осадчук, який був призначений у 2009 р.

Гвоздков Сергій