ua en ru

Порошенко готує економічну блокаду ДНР/ЛНР, - лідер БПП

Порошенко готує економічну блокаду ДНР/ЛНР, - лідер БПП Фото: Петро Порошенко

Президент може закрити кордон з окупованими територіями для підприємців

Президент України Петро Порошенко готує рішення про економічну блокаду окупованих територій Донецької та Луганської областей. Про це сьогодні в кулуарах Верховної Ради журналістам повідомив голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я зустрічався з головами Донецької і Луганської обласних адміністрацій. На жаль, у них різна позиція з цього питання. Кіхтенко виступає за прозору лінію зіткнення, яку можуть перетинати громадян і вантажі в обидві сторони. Москаль наполягає на економічній блокаді окупованих територій. Я виїхав на місце, особисто оглянув ситуацію, спілкувався з людьми і з представниками торгують, скажімо, суб'єктів. Моя рекомендація Президенту була такою - необхідно запровадити режим економічної блокади для пересування вантажів тих підприємств, які не сплачують податки на території України. Президент підтримав таку позицію і сьогодні готуються всі необхідні доручення для того, щоб кордон для перетину вантажами з нашого боку була закрита", - заявив Луценко.

За його словами, потрапити на окуповану територію зможуть лише підприємці, які зареєстровані на підконтрольній української влади території.

"Великі промислові підприємства, які зареєструвалися на території України і платять податки, безумовно, будуть проводити і надалі свої вантажі. При цьому треба зробити низку кроків для зменшення корупційної складової, яка, на жаль, при цьому існує. Решта - фури, буси і навіть автомобілі з продовольством і товарами народного споживання на окуповані території проходити не повинні", - заявив Луценко.

При цьому він також зазначив, що режим економічної блокади триватиме доти, доки Україна не поверне контроль над кордоном з РФ.

"Логіка Президента абсолютно зрозуміла - якщо Російська Федерація буде виконувати Мінські домовленості, виведе свої війська, свою техніку і припинить обстрілювати українських прикордонників зі своєї території, в той момент, коли ми відновимо контроль над державним кордоном, вся ця економічна блокада, звичайно, буде знята. До того моменту ми змушені тримати режим блокади на внутрішній лінії дотику для недопущення на мирну територію терористів, а також для того, щоб припинити їх годувати", - зазначив Луценко.

Нагадаємо, в БПП пропонують зупинити пересування транспорту з окупованої частини Донецької обл.