ua en ru

Порошенко: частка ЄС у зовнішній торгівлі України за 4 роки досягла 43%, -

Порошенко: частка ЄС у зовнішній торгівлі України за 4 роки досягла 43%, - Фото: президент України Петро Порошенко (president.gov.ua)

Глава держави зазначив, що Україна невідворотно стає частиною європейського простору

Частка товарів з Європейського союзу у зовнішній торгівлі України за останні 4 роки досягла 43%. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час параду до Дня незалежності в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, глава держави зазначив, що конкретними кроками ми маємо зміцнити незалежність.

"Вже понад рік діє безвізовий режим для поїздок до Євросоюзу. Ми невідворотно стаємо частиною європейського простору. Це зміцнює нашу політичну незалежність. Набула чинності Угода про асоціацію та поглиблену, всеохоплюючу зону вільної торгівлі з Європейським союзом. Як результат, як наслідок, частка ЄС становить зараз майже 43% проти 32% ще 4 роки тому", - повідомив Порошенко.

За його словами, чітка європейська стратегія дала Україні можливість компенсувати втрати, які наша країна зазнала внаслідок політично вмотивованого закриття Росією свого ринку і транзиту для українських товарів.

Зазначимо, сьогодні Україна відзначає 27-му річницю незалежності України.

Парад почався з церемонії винесення та підняття державного прапора. Далі - молитва за українську армію, яку проводять капелани.

В ході привітання України з Днем незалежності Петро Порошенко зазначив, що Україна розриває всі пута, які пов’язують нас з Російською імперією і СРСР.

"Зробити незалежність незворотною, Україну - великою і сильною, без жодної перспективи повернення в зону російського впливу - це головне завдання нашого покоління. Це - завдання суспільства і обраної ним влади", - заявив глава держави.

Також Порошенко заявив, що буде наполягати на закріпленні у Конституції України нашого прагнення приєднатися до Європейського союзу і вступити до НАТО.

"Юристи знайшли формулу, як це зробити оптимально і швидко. До відкриття сесії Верховної ради, яке заплановано на 4 вересня, подам відповідний законопроект", - зазначив глава держави.