ua en ru

Порошенко у День пам'яті Героїв Крут подякував захисникам України

Порошенко у День пам'яті Героїв Крут подякував захисникам України Фото: Петро Порошенко

З привітанням звернувся також Олександр Турчинов

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 29 січня, у День пам'яті Героїв Крут подякував захисникам України. Текст звернення розміщений на сайті Адміністрації президента.

"Суверенній державі, яка утворилась під час Української революції 1917-1921 років та опинилася віч-на-віч із зовнішніми й внутрішніми ворогами, не судилося вистояти. Це призвело до величезної трагедії, бо у наступні десятиліття комуністичний режим червоним терором, голодоморами, репресіями, депортаціями винищив мільйони українців. А далі брехнею та лицемірством намагався утримати нас у покорі. Але не утримав", - йдетсья у зверненні.

Порошенко додав, що завдяки всенародній єдності та солідарності світової спільноти нині українці дають рішучу відсіч новій російській агресії.

До українців також звернувся секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов.

"Знову, як і тоді, ворог прагне позбавити нас свободи і незалежності. Ворог знову мріє вдертися до Києва і знищити всіх, хто не стане на коліна. Але, на відміну від 1918 року, ми змогли зупинити агресора та зберегти країну. Україна заплатила за це страшну ціну, віддавши життя своїх кращих синів. Вічна пам'ять героям, які загинули за рідну землю, зупинивши варварську навалу на Захід", - сказав Турчинов.

Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова (згодом за свою жорстокість та свавілля страченого більшовиками) та загоном з київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

В бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Нагадаємо, 22 січня Порошенко привітав українців з Днем Соборності.