ua en ru

Популярність гривневих депозитів різко зросла, а валютних впала, - Нацбанк

З початку грудня депозитний портфель фізосіб збільшився на 2,1 млрд грн. При цьому обсяг вкладів у національній валюті зріс на 2,6 млрд грн, а в іноземній валюті - зменшився на 0,5 млрд грн. (в еквіваленті), повідомив директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко під час круглого столу «Вклади населення - як підвищити надійність заощаджень та посилити довіру вкладників до гривні?», проведеного «Лігою фінансового розвитку».

«Тобто йде перерозподіл. Девальваційні очікування, викликані низкою публікацій і очікувань, на сьогодні переломані. Люди вже більшою мірою знімають валютні вклади і переводять їх у гривню», - констатував представник НБУ. Він наголосив, що свідченням зростання довіри населення до банківського сектору може слугувати те, що в період виборів не було відтоку депозитів, який зазвичай спостерігається.

З цим погодився заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн. «Істеричні моменти вже пройшли. Згадуємо початок року - «апокаліпсис» процентних ставок, «з гривнею буде все погано». Але минув рік, а курс той самий. І той, хто спочатку року поклав під 17% в гривні, зараз отримав один прибуток, а хто поклав під 7% - отримав зовсім інше», - додав Тютюн.

За даними НБУ за підсумками листопада депозитний портфель фізосіб збільшився на 5,592 млрд грн: обсяг вкладів у гривні - на 1,455 млрд грн, у валюті - на 4,137 млрд грн.

Читайте також: Вкладники теж мають відповідати за ризиковість депозитів, - ФГВФО