ua en ru

Поправки до Конституції Таджикистану винесли на референдум

Поправки до Конституції Таджикистану винесли на референдум Фото: президент Таджикистану

Одне з ключових нововведень дозволить президенту країни балотуватися на вищий державний пост без обмежень

Депутати таджицького парламенту призначили референдум з питання зміни Конституції на 22 травня. Про це повідомив спікер нижньої палати парламенту Шукурджон Зухуров, передає Радіо Свобода.

Проект поправок, підготовлений представниками обох палат парламенту, що складається з 41 пункту. Одне з ключових пропонованих нововведень - зняття обмежень на висування кандидатури Емомалі Рахмона для участі в президентських виборах.

Рахмон, який перебуває при владі з 1992 року і отримав в минулому році статус "основоположника світу і національної єдності і лідера нації", за чинним законодавством не може більше балотуватися на вищий державний пост.

В проекті поправок до Конституції Таджикистану пропонується знизити віковий ценз для кандидатів на пост президента з 35 до 30 років. Якщо ця норма буде затверджена, старший син президента Таджикистану, Рустам Емомалі, зможе висунути свою кандидатуру на майбутніх в 2020 році президентських виборах. В даний час син Рахмона керує агентством по державному фінансовому контролю та боротьби з корупцією.

Поправки передбачають також введення заборони на створення політичних партій та об'єднань релігійного і націоналістичного характеру.

Нагадаємо, пропозиції парламенту Таджикистану про внесення змін і доповнень до Конституції були схвалені минулого тижня Конституційним судом.

Чинна Конституція Таджикистану була прийнята на референдумі 6 листопада 1994 року, коли в країні йшла громадянська війна. У 1999 та 2003 роках в неї через процедуру плебісциту були внесені поправки. Поправки 2003 року дозволили президента Емомалі Рахмону залишатися при владі на два семирічні терміни - до 2020 року.