ua en ru

Японські індекси впали на тлі зміцнення ієни

Японські індекси впали на тлі зміцнення ієни Фото: Токійська біржа

Японський індекс Nikkei за підсумками торгів на Токійській біржі в четвер впав на 4,8%

Ключовий японський індекс Nikkei за підсумками торгів на Токійській біржі в четвер впав на 4,8%, до 14952,61 пункту, індекс Topix опустився на 5,4% до 1196,28 пункту. Падіння індексів відбувається на тлі зростання японської валюти по відношенню до долара, яка досягла максимуму за 15 місяців, повідомляє Bloomberg.

Індекс Nikkei вперше за 16 місяців впав нижче позначки 15000 пунктів. 9 лютого він показував падіння на 5%, досягнувши позначки в 16140 пунктів. Попереднє падіння також було пов'язано із зміцненням ієни. Тоді долар знижувався до позначки 114,73.

"Ми вступили в іншу фазу на ринку. Коливання пари долар-ієна знаходяться в центрі уваги, всім зараз керує валютний ринок. Ми схильні до впливу руху курсів", - заявив старший аналітик Nomura Holdings Inc. у Токіо Дзюити Вако.

Зростання японської валюти, в свою чергу, відбувається через посилення спекулятивних тенденцій. За словами експерта Nomura Securities Маки Савады, із-за невпевненості в світових ринках інвестори активно скуповують ієну, яку вважають надійним активом.

У лідерах падіння на торгах у четвер також виявилися компанії, чий прибуток чутлива до курсів валют. Акції Subaru і Fuji Heavy Industries Ltd. впали на 9%. Виробник промислової техніки Kubota Corp. втратив 7,1%. Акції TDK Corp., більше 90% прибутків якої припадають на продаж компонентів для смартфонів за кордон, знизилися на 6,2%.

Нагадаємо, світові фондові ринки вчора, 11 лютого, різко просіли після оцінок економіки, зроблених головою Федеральної резервної системи (ФРС) Джанет Йеллен.