ua en ru

Японія продає держоблігації з негативною дохідністю

Японія продає держоблігації з негативною дохідністю Фото: Японія продала пакет держоблігацій

Таким чином країна намагається "розігріти" інфляцію

Міністерство фінансів Японії сьогодні, 1 березня, продало на аукціоні десятирічні державні облігації з негативною дохідністю, пише РБК.

Негативна прибутковість означає, що держатель сплачує державі гроші за право володіти паперами.

Сьогодні був проданий пакет паперів за ціною 101,25 ієн за папір з прибутковістю "-0,024%" - така ставка виграла на аукціоні, при цьому папери торгуються з прибутковістю "-0,072% за штуку. Таким чином, купуючи облігації на 10 тис. доларів на десять років, інвестор буде платити щорічно по 7,2 долара за зберігання паперів.

Раніше влада Японії реалізували папери з від'ємною дохідністю 9 лютого поточного року. Саме тоді прибутковість держоблігацій з десятирічним терміном обігу перейшла в негативну зону. Папери з таким терміном обігу вважаються бенчмарком, що відображає стан держборгів.

Перехід прибутковості держоблігацій Японії в негативну зону стало наслідком введення в кінці січні від'ємної процентної ставки в країні - заходів, які банк Японії прийняв для боротьби з дефляцією і стагнацією. Політика "кількісного пом'якшення" буде полягати в тому числі в купівлі облігацій у інвесторів або стягування відсотка за тримання паперів. Гроші, отримані таким чином, будуть реінвестовані в економіку і "розігріють" інфляцію. За даними за 2015 рік остання була на рівні 0,2%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Биткоин може стати новою японською валютою.