ua en ru

Японія звинуватила Росію в незаконних дослідженнях у своїх терводах

Японія звинуватила Росію в незаконних дослідженнях у своїх терводах Фото: Японія направила Росії ноту протесту

Російське наукове судно незаконно перетнуло виняткову економічну зону Японії

Міністерство закордонних справ (МЗС) Японії направило Росії уявлення у зв'язку з проведенням РФ незаконних наукових досліджень у виключній економічній зоні Японії в районі острова Хоккайдо. Про це пише японське видання Yomiuri.

За інформацією видання, 5 червня японська берегова охорона виявила російське судно водотоннажністю 2800 тонн менше ніж у 50 км від мису Соя, який знаходиться на півночі Хоккайдо.

Служба безпеки на морі закликала судно покинути акваторію, попереджаючи про те, що проведення таких досліджень без дозволу заборонено країни. Однак, повідомляє японське видання, судно не реагуючи на заклики правоохоронців, занурило у воду дослідницьке обладнання, а через годину залишило терводи Японії.

Міністерство закордонних справ Японії передало російському посольству в Японії ноту протесту, в якій заявило, що не визнає проведення Росією цих досліджень або взяття аналізу без попередньої згоди чи дозволу Японії. Аналогічне подання направили російському судну, яке проводило дослідження.

Нагадаємо, Японія направила Росії ноту протесту у зв'язку з присвоєнням російським урядом назв спірним Курильським островам.