ua en ru

У Японії виступ імператора в день народження зібрав рекордну кількість людей

У Японії виступ імператора в день народження зібрав рекордну кількість людей Фото: імператор Японії Акіхіто (uk.wikipedia.org)

Імператор Акіхіто в суботу святкує свій 84 день народження

Імператор Японії Акіхіто 23 грудня 2017 року святкує свій 84 день народження. Його промова на національному святі в Імператорському палаці зібрала рекордну кількість людей, передає DW.

Зазначено, що японці прийшли віддати шану монархові, який анонсував зречення престолу.

Управління Імператорського двору Японії повідомило, що зранку до палацу прийшло майже 46 тисяч людей, що стало рекордом за 29-річне правління Акіхіто.

"Цього дня, як підступають холоди, думками я з тими, хто постраждав від тайфунів та сильних дощів, а також жертв Великого тохокуського землетрусу", - нагадав імператор про катаклізм 2011 року, через який загинули тисячі людей, десятки тисяч стали вимушеними переселенцями.

Акіхіто, посада якого в Японії має церемоніальний характер, має зректися престолу 30 квітня 2019 року. Монарх уже пережив операцію на серці та лікування раку простати, він побоюється, що йому забракне сил. Через це законодавці зробили для нього одноразовий виняток - імператор Японії не має права на зречення.

Очікується, що на трон сяде його старший син, 57-річний принц Нарухіто. Чинний імператор раніше заявляв, що присвятить решту свого правління виконанню обов'язків та готуватиметься "передати естафету новій ері".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що імператор Японії Акіхіто зречеться престолу 30 квітня 2019 року.