ua en ru

Ми допоможемо людям захистити свої квартири від маніпуляцій з боку міської влади, - Мазурчак

Ми допоможемо людям захистити свої квартири від маніпуляцій з боку міської влади, - Мазурчак Фото: Олександр Мазурчак

За ініціативою партії "Наш край" у Києві стартувала програма "Наш дім", яка допоможе мешканцям багатоповерхівок захиститися від змін у системі ЖКГ, викликаних непродуманими діями влади. Надалі програма буде реалізовуватися і в інших містах країни. Про це в ході презентації програми заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак

"Ми допоможемо людям розібратися з законодавчими змінами у сфері ЖКГ, захистити власні квартири від маніпуляцій з боку міської влади, неякісного обслуговування та непосильних тарифів", – зазначив Мазурчак.

За його словами, в рамках програми "Наш дім" у чотирьох районах Києва вже працюють громадські приймальні, де кожен може отримати безкоштовну консультацію юриста або експерта в сфері ЖКГ, а експерти програми проводять дворові інформаційні зустрічі із мешканцями багатоповерхівок і навчання керівників ОСББ і управителів будинків. Згодом програма буде поширена на інші міста України.

У той же час, Олександр Мазурчак зазначив, що прийняті на цьому тижні ВР зміни до закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" дають можливість міській владі у будь-який момент нав'язати управителів будинків, у яких не створені об'єднання співвласників або не укладено договір з управителем.

"Процедура конкурсу для вибору керуючих місцевою владою досі не визначена. Зміни в закон на невизначений термін законсервували ситуацію з Жеками, які надають дорогі та неякісні послуги. Разом з тим, замість створення конкурентного ринку комунальних послуг з'являється черговий корумпований механізм нав'язування громадянам компаній, вигідних владі", - зазначив він.

Крім того, член політради партії "Наш край" Володимир Макеєнко зазначив, що держава вирішила перекласти на плечі людей тягар відповідальності і фінансових витрат на житловий фонд, який десятиліттями не ремонтувався і не відновлювався.

"Зараз людей залишають один на один з проблемами, для вирішення яких вони роками платили комунальну плату. Це політика шантажу і обману, тому ми включилися в процес захисту киян від свавілля влади", - повідомив він.

Зазначається, що фахівці програми "Наш дім" допомагають людям вибрати форму управління будинками, створити ОСББ або призначити керуючого. Також ініціативні мешканці можуть розібратися в юридичних та бухгалтерських механізмах роботи, в тонкощі процедури технічної оцінки стану будівель і прийняття їх на баланс об'єднань мешканців від Жеків, обчислити необхідну для дому розмір квартплати, сформувати відносини з керуючими і багато іншого.