ua en ru

За допомогу євреям поляків репресували найбільше, - Моравецький

За допомогу євреям поляків репресували найбільше, - Моравецький Фото: Матеуш Моравєцький (flickr.com/Kancelaria Premiera)

Саме в Польщі, за словами глави уряду, євреям допомагало найбільше осіб

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький вважає, що за допомогу євреям поляків репресували найбільше. Про це він заявив на зустрічі з жителями Холма в Люблінському воєводстві, передає Польське радіо.

"У нас були найбільші німецькі репресії за допомогу євреям, саме в нас євреям допомагало найбільше осіб", - сказав глава уряду Польщі.

Він також говорив про історію обох народів та їхні взаємини.

"У нас майже тисяча років співпраці на одній землі з євреями, цього не можна порівняти з іншими країнами в Європі та світі. Євреї почувалися на наших землях щасливими. Багато з них проживало в Холмі", - зазначив Моравєцький.

На його думку, в спільних інтересах Польщі та сучасного Ізраїлю є боротьба за історичну правду.

Кажучи про історію польсько-єврейських відносин, Моравєцький підкреслив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв. Навпаки, різними привілеями створила їм добрий простір для життя.

Прем’єр також нагадав, що в Польщі вперше в Європі заборонено фальшиве звинувачення євреїв у ритуальних убивствах.

Нагадаємо, раніше голова правлячої польської партії "Право і справедливість" (ПіС) Ярослав Качинський звинуватив "ворогів" Польщі в розпалюванні антисемітизму в його країні.