ua en ru

Полумисний: рішення суду поставить крапку в конфлікті акціонерів компанії "Агросвіт"

Полумисний: рішення суду поставить крапку в конфлікті акціонерів компанії "Агросвіт"

Якщо конфлікт між акціонерами компанії "Агросвіт" не вдасться вирішити шляхом переговорів, рішення про цивілізований поділ бізнесу повинен прийняти суд.

Про це на прес-конференції заявив співвласник групи компаній "Агросвіт" Сергій Полумисний, передають українські ЗМІ.

Він підкреслив, що конфлікт виник після того, як в кінці 2014 року він прийняв рішення вийти зі спільного бізнесу з другим акціонером Олександром Бічучем, який, як і Полумисний, володіє 50% акцій компанії.

"Я ініціював кілька зборів акціонерів з метою вибрати один із способів розділення бізнесу. Однак на жодному з цих зборів Бічуч не з'явився, зловживаючи правами акціонера, і вважаючи, що дане питання розділу компанії є шкідливим для компанії", - сказав він.

За словами Полумисного, його партнер "заблокував легальний і законний поділ компанії та її продаж третім особам, відмовився купувати акції партнера, а продавати свої не пропонував". Замість цього він вибрав самий жорсткий варіант - ліквідацію "Агросвіту", додав Полумисний.

Як підкреслив юрист Олександр Крайз, який обслуговує угоди "Агросвіта", "Бічуч спробував незаконно змінити менеджмент, звільнивши з допомогою підробленого протоколу директора Андрія Левіна і призначивши віддану йому Олену Лупінську, після чого з допомогою шахрайської схеми купівлі-продажу за завищеною ціною продав "Агросвіту" компанію "Харківтеплоенерго".

"Це компанія-пустишка, статутний капітал якої 170 тисяч гривень. За даними публічного реєстру, у вересні 2015 року кіпрська компанія "Боритисану-холдинг", якою володіє цивільна дружина Бічуча Ганна Коломенська, купила "Харківтеплоенерго" і перепродала її "Агросвіту" за 145 млн грн", - стверджує Крайз.

За даними юриста, в результаті на "Агросвіті" з'явився борг, який з урахуванням штрафних санкцій сьогодні становить 203 млн грн. А враховуючи, що Бічуч затіяв процес ліквідації компанії, "Агросвіт" зобов'язаний погасити ці борги, додав експерт.

При цьому Полумисний заявив, що "кіпрська компанія "Агросвіт-лімітед", яка санкціонує всі операції в Україні, не стверджувала операцію передачі корпоративних прав "Харківтеплоенерго", що підтверджує її фіктивність".

У свою чергу Олександр Крайз зазначив, що Бічуч зареєстрував ряд компаній-клонів, "назви яких майже ідентичні з тими, які входять у групу "Агросвіт" та афілійовані або з самим Бічучем, або з його представниками, і перевів на них всі активи і господарську діяльність".

"Більше того, він намагається обмежити доступ на територію об'єктів, що належать асоціації "Агросвіт". На підприємствах з'явилися якісь "тітушки" - нібито з метою охорони цих об'єктів. А співробітників компанії змушують їхати до Києва на автобусах, пікетувати органи влади, виступаючи на захист Бічуча і проти законних керівників підприємства", - заявив Полумисний.

Олександр Крайз додав, що протилежна сторона намагається здійснювати тиск на правоохоронні органи.

"Вирізки з газет, де є наклепницькі статті, в конвертах надсилаються слідчим, суддям. Там фломастером підкреслені потрібні місця, позначені прізвища. Що це, як не тиск на слідство?", - зазначив Крайз.

Між тим Сергій Полумисний висловив надію на швидке і правове врегулювання ситуації. За його словами, з 11 березня в публічному реєстрі Андрій Левін знову фігурує в якості директора групи компаній "Агросвіт". Тепер він має намір з'ясувати, в чиїй власності перебуває майно компанії і разом з юристами спробувати повернути ситуацію в правове поле.

"Рано чи пізно корпоративний конфлікт закінчиться. На сьогоднішній день є можливість вирішити його шляхом переговорів. Сторони можуть прийти до абсолютно прийнятних для обох сторін варіантів розділу активів, щоб в подальшому керувати ними так, як кожен вважає необхідним і потрібним. Якщо ж домовитися не вдасться, своє слово скаже суд, який прийме рішення, обов'язкове до виконання обома сторонами", - резюмував Полумисний.