ua en ru

Полторак назвав диверсію причиною пожежі на складі боєприпасів в Сватове

Полторак назвав диверсію причиною пожежі на складі боєприпасів в Сватове Фото: Степан Полторак

На думку глави Міноборони, диверсія була здійснена з метою дестабілізації

Міністр оборони України Степан Полторак назвав диверсію причиною пожежі і вибухів на складі боєприпасів в Сватове Луганської області. Про це він заявив сьогодні в ході засідання Ради реформ Міністерства оборони України, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, основною версією загоряння на складі озброєння стали диверсійні дії противника.

"Для дестабілізації обстановки в регіоні", - пояснив Полторак.

Зараз, за словами міністра, на місці події працює спеціальна комісія для розслідування події. На даний момент причини спалаху з'ясовуються.

"Пожежа станом на 9:00 локалізовано, нових вогнищ займання не спостерігається", - додав глава Міноборони.

Він також уточнив, що в результаті вибуху загинув військовий, який ніс службу на складі.

"В ході надзвичайної події отримали поранення 4 військовослужбовців Збройних сил України та один загинув, який ніс службу по охороні цього об'єкту", - повідомив він.

Нагадаємо, вчора, 29 жовтня, близько 19:45 на території складу боєприпасів об'єднаного польового складу Збройних Сил України під Сватове Луганської області сталася пожежа, з-за якого почали вибухати снаряди і розлітатися по місту.

За останніми даними, в результаті події в Сватове загинули 2 людини (місцева мешканка і військовий), постраждали 5 осіб (4 військових і 1 місцевий житель).

Вночі боєприпаси на складі продовжували детонувати, не даючи рятувальникам наблизиться для ліквідації пожежі. В результаті вибухів і локальних пожеж в Сватове було пошкоджено більше 30 багатоповерхових будинків, ще 7 приватних будинків були повністю знищені. Зазначимо, через події частина жителів Сватове евакуювали.

Сьогодні вранці ситуація стабілізувалася, що дозволило пожежникам приступити до гасіння пожежі на самому складі. За висновком комісії при Міноборони, причиною пожежі на складі під Сватове став пуск сигнальної ракети. СБУ кваліфікувала вибухи в Сватове як теракт.

На даний момент велика частина Сватове залишається без електрики і газу, утруднене водопостачання. Від місцевого населення отримано 58 звернень про виявлення вибухонебезпечних предметів на території міста.

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Лою виділив 10 млн грн на ліквідацію наслідків вибухів на складі боєприпасів в Сватове Луганської області.

Зазначимо, Сватове знаходиться на підконтрольній території Україні Луганської області, на великій відстані від лінії розмежування. Населення міста становить близько 18 тис. осіб.