ua en ru

Полторак: якщо буде доведена корупція в діях заступника міністра оборони, подам у відставку

Полторак: якщо буде доведена корупція в діях заступника міністра оборони, подам у відставку Фото: Степан Полторак (mil.gov.ua)

Полторак зазначив, що несе політичну відповідальність за тих, з ким працює

Міністр оборони України Степан Полторак не бачить корупційної складової в діях свого заступника Ігоря Павловського, але рішення, за його словами, повинен прийняти суд. Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак в недавньому інтерв'ю ЗМІ.

"Я підтверджую свої слова: якщо буде доведена корупція в діях заступника міністра оборони, я подам у відставку. Звичайно, є рівень відповідальності кожного в своєму напрямку, але я несу політичну відповідальність за тих, з ким я працюю", - заявив міністр оборони.

На запитання про розслідування НАБУ закупівель Міноборони палива у компанії "Трейд Коммодіті" і звинувачень детективів на адресу Ігоря Павловського, Полторак звернув увагу, що в основу розслідування покладено акт Держаудитслужби, пізніше оскаржений Міноборони і визнаний судом недійсним.

"Я хочу підкреслити, що ціна закупівель палива була найдешевшою серед усіх силових структур, у тому числі дешевша, ніж у правоохоронних органів, - додав міністр. - Якщо винен Павловський або будь-який інший офіцер, - треба притягувати до відповідальності і саджати у в'язницю, але треба спочатку довести провину людини".

При цьому Полторак зауважив, що протягом усього періоду слідства Павловський жодного разу не був допитаний, як і начальник департаменту закупівель Володимир Гулевич.

Міністр оборони впевнений, що процедура закупівель – недосконала і потребує законодавчого врегулювання.

"Наприклад, Міноборони купує величезну партію палива, у цьому році - це майже на 3 млрд грн. На тендер приходять постачальники, які орієнтуються на ринкові ціни. Хтось з них виграє тендери, прозоро і чесно, потім він робить замовлення партії палива у виробника (зазвичай - за кордоном); поки йде виробництво часом змінюються ціни, і тендер зривається. Трейдеру простіше заплатити штраф, ніж нести значно більший збиток, - додав Степан Полторак, коментуючи причини частих зривів торгів по закупівлі палива для МО. - У разі помітного зростання вартості палива цей підприємець не може продавати нам паливо, тому що залишиться у збитках. Така ситуація не тільки по угоді, за яку переслідують Павловського, але і по більшості закупівель. Тоді Міноборони дійсно скористалося існуючим механізмом перегляду ціни. І отримало кримінальну справу".

При цьому Степан Полторак зауважив, що військовим під час війни надзвичайно важливо мати запаси, "тому варто змінювати законодавчу базу".

Нагадаємо, в жовтні 2017 НАБУ звинуватило посадових осіб Міноборони у розтраті майже 150 млн грн при закупівлі палива для потреб армії. Мова йде про угоду між міністерством та компанією "Трейд Коммодіті", що перемогла на торгах із закупівлі палива, давши найнижчу на той момент ціну.

В результаті подальші закупівлі палива взагалі були зірвані і призначені нові торги, що в свою чергу призвело до придбання палива за значно вищими цінами. Збиток Міноборони оцінюється в 362 мільйонів гривень.