ua en ru

У Польщі набув чинності закон про ІНП

У Польщі набув чинності закон про ІНП Фото: у Польщі запрацював закон про ІНП (Wikimedia)

Закон криміналізує звинувачення польського народу у злочинах, скоєних нацистською Німеччиною

У Польщі в четвер, 1 березня, набув чинності закон про інститут національної пам'яті (ІНП). Закон криміналізує звинувачення польського народу у злочинах, скоєних нацистською Німеччиною, повідомляє ABCnews.

Закон викликав кризу у відносинах Польщі з Ізраїлем, де чиновники побоюються, що його справжня мета полягає в тому, щоб придушити дослідження поляків, які вбили євреїв під час Другої світової війни, те, що польські чиновники заперечують.

Повідомляється, що представники Польщі та Ізраїлю в Єрусалимі провели першу робочу зустріч з дозволу протистояння закону.

Зазначимо, що президент Польщі Анджей Дуда підписав закон минулого місяця. Після цього він відправив його в Конституційний суд для розгляду. Польські офіційні особи заявили, що жодних кримінальних звинувачень не буде пред'явлено до тих пір, поки суд не винесе своє рішення. Винесення рішення Конституційного суду очікується через кілька тижнів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в середу, 28 лютого, уряд Польщі вирушить до Ізраїлю, щоб почути заперечення єврейської держави щодо суперечливого закону про інститут національної пам'яті (ІНП). Раніше Міністерство закордонних справ Ізраїлю заявив, що сподівається, що в процесі розгляду закону "Про Інститут національної пам'яті" польським Конституційним судом до закону будуть внесені зміни.

Зазначимо, що закон про ІНП також передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію". Згідно з документом, заперечення провини українських націоналістів у злочинах проти поляків під час Другої світової війни може спричинити відповідальність. Крім того, забороняється формулювання "польські табори" щодо нацистських таборів на території Польщі в роки війни, а також твердження про те, що Польща також несе відповідальність за злочини нацистів, в тому числі за Голокост.