ua en ru

У Польщі сьогодні відбудеться інавгурація нового Президента Анджея Дуди

У Польщі сьогодні відбудеться інавгурація нового Президента Анджея Дуди Фото: Анджей Дуда

Серед запрошених колишні Президенти і прем'єри Польщі

У Польщі сьогодні, 6 серпня, відбудеться інавгурація нового Президента країни Анджея Дуди, на заході очікується присутність близько 600 гостей, передає Польське Радіо з посиланням на канцелярію Сейму.

Очікується, що урочисту церемонію відвідають колишні Президенти Польщі Лех Валенса та Александр Кваснєвський, колишні прем'єри Дональд Туск, Єжи Бузек, Ян Кшишто, повідомили в Канцелярії Сейму. У церемонії візьме участь і нинішній Президент Броніслав Коморовський разом з дружиною.

На інавгурацію Президента Польщі запрошені також колишні спікери Сейму і Сенату та члени уряду, голови судів та трибуналів, президент Національного банку Польщі, спікер цивільних прав і представник прав дитини, представники костелів і релігійних кіл, євродепутати і дипломати.

Зазначимо, переможець травневих виборів Анджей Дуда прийме президентську присягу під час урочистого засідання національних Зборів Польщі, складається з палат Сейму і Сенату.

Додамо, за повідомленнями ЗМІ, Україну на урочистостях з нагоди інавгурації Дуди представлятиме посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Нагадаємо, 24 травня в Польщі пройшло голосування за нового Президента країни. За кандидатуру Дуди проголосували 51,55% поляків. Чинного Президента Польщі Броніслава Коморовського підтримали 48,45% виборців.

Зазначимо, що ще до вступу на посаду Анджей Дуда зробив низку гучних заяв, що стосуються в тому числі і України. Зокрема, він заявив, що Польща та інші сусіди України повинні бути залучені в процес переговорів щодо конфлікту на Донбасі.

"Переговори по Україні повинні бути проведені за новою формулою, з участю Польщі та інших сусідів України", - заявив Дуда.

За його словами, "постійний мир може бути гарантований лише шляхом широкої мирної конференції".

"Ситуація, яку слід намагатися досягти - це повернення існуючих кордонів (України - ред.), оскільки тільки вони гарантують європейський порядок", - підкреслив він.