ua en ru

У Польщі напали на процесію зі вшанування Січових стрільців

У Польщі напали на процесію зі вшанування Січових стрільців Фото: серед нападників були місцеві хулігани і націоналісти

Група нападників нараховувала приблизно 20 осіб

У Перемишлі на південному сході Польщі відбулася спроба перешкодити в процесії греко-католиків і православних, які після панахиди за українськими героями йшли з собору на місцевий військовий цвинтар. Група нападників нараховувала приблизно 20 осіб, передає Польське радіо.

Поліція Перемишля запевнила, що не було необхідності застосовувати силу. Учасників процесії відділили від осіб, які намагалися перешкодити в урочистості. Як повідомлено, порушники порядку не ідентифікуються з жодною організацією.

"Мотиви їхньої діяльності встановлюються. Якщо виявиться, що відбулося порушення закону, їм поставлять закиди", - заявила речниця поліції, підкомісар Боґуслава Себастіанка.

За словами голови Об’єднання українців у Польщі Петра Тими, який був присутнім під час події, серед нападників були особи у футболках Всепольської молоді. Вони вигукували образливі гасла на адресу учасників процесії.


"Урочисті заходи, приурочені нашим героям, Січовим стрільцям, сягають 20-х років минулого століття, з перервою у період Польської Народної Республіки. Ніколи, однак, вони не викликали контроверсій. Лише тепер деякі середовища, цинічно використовуючи факт, що на цьому цвинтарі є могили членів УПА, намагаються викликати польсько-український конфлікт", - зазначив Тима.

Він також додав, що ці могили знаходяться там абсолютно легально.

Інший очевидець сказав про силові сутички: нападники почали шарпанину з кількома учасниками процесії; одного з них, чоловіка віком 60 років, побили й розірвали йому сорочку.

За словами свідка, серед нападників були місцеві хулігани, так звані псевдовболівальники, та особи, які ідентифікуються з середовищем націоналістів. У них були транспаранти: "Бандерівці та їхні прихильники - геть із Польщі" і такі, що стосувалися Волинської трагедії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна може долучитися до "Вишеградської четвірки" (Угорщина, Чехія, Словаччина і Польща) у якості спостерігача.