ua en ru

У Польщі генерали активно покидають армію

У Польщі генерали активно покидають армію Фото: польські військовослужбовці

За останні кілька днів у відставку подало 5 генералів

П'ятеро польських генералів подали у відставку у минулі кілька днів. Про це повідомив речник командування збройних сил країни Щепан Глущак, передає DW.

За даними польських ЗМІ, свої посади залишають начальник генерального штабу Іренеуш Бартняк, а також командувачі сухопутних військ, військово-морських та військово-повітряних сил.

"У нас попереду (навчання - ред.) "Анаконда" і саміт НАТО у Варшаві, а командири, капітани кораблів, тікають", - прокоментував події заступник міністра оборони Бартош Ковнацький.

Він не вказав причини відставок. Як вважають польські мас-медіа, відставки можуть бути відповіддю на ініціативу нового міністра оборони Антонія Мачеревича, котрий хоче заблокувати підвищення військових, які почали службу в армії до 1989 року, а особливо тих, хто навчався у радянських військових академіях.

Тим часом гостру критику у суспільстві викликала чергова ініційована урядом реформа, пов'язана з концентрацією влади у руках соратників президента. Польський міністр юстиції Збігнев Зьобро з 4 березня перебрав на себе також функції генерального прокурора.

Це є результатом ще однієї реформи консервативної партії "Право і справедливість", яка прийшла торік до влади у Польщі. Опозиція закидає уряду знищення незалежності прокуратури та перетворення її представників на політичних функціонерів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна і Польща узгодили графік контактів на найвищому рівні на 2016 рік.