ua en ru

У Польщі демонтують понад 200 радянських пам'ятників

У Польщі демонтують понад 200 радянських пам'ятників Фото: у Польщі відкриють музей з радянськими пам'ятниками

Пам'ятники зберуть у музеї під відкритим небом

У Польщі мають намір демонтувати і зібрати в історичному музеї під відкритим небом понад 200 радянських пам'ятників. Про це повідомив віце-голова польського Інституту національної пам'яті Павел Укельский, передає "Радіо Польща".

За словами Укельского, 17 вересня 2017 року музей з пам'ятками подяки Червоної Армії відкриється у Борне-Суліново, в якому раніше розміщувалися підрозділи радянської армії. Він також зазначив, що в Польщі залишається 229 пам'яток подяки Червоної Армії, які могли б потрапити в музей.


"Інститут хотів би допомогти органам місцевого самоврядування в перенесенні монументів. Ми пропонуємо допомогти не тільки радою, але і пропонуємо оплатити транспортування у Борне-Суліново", - заявив Укельский.

Глава Відділу освіти Інституту національної пам'яті Польщі Анджей Завистовский зазначив, що мова йде тільки про ті пам'ятники, які знаходяться не на кладовищах радянських солдатів.

"Це не стосується, наприклад, червоноармійців, які померли від голоду з вини німців у 1941-1942 роках у таборах військовополонених", - підкреслив він.

Витрати на створення музею радянських пам'ятників за попередніми оцінками становлять близько 0,3-0,5 млн євро.

Нагадаємо, у Польщі затримали 23 нападників на процесію вшанування Січових стрільців.