ua en ru

У Польщі майже 950 вулиць підлягають декомунізації

У Польщі майже 950 вулиць підлягають декомунізації Фото: Польща (Wikimedia)

Місцева влада має змінити назви вулиць до 2 вересня

У Польщі майже 950 вулиць по всій країні підлягають декомунізації. Про це заявили у Інституті національної пам’яті Польщі, повідомляє "Польське радіо".

"Досі ІНП видав 336 висновків, вказуючи 943 вулиці як такі, що підлягають дії закону. Органи місцевої влади, у випадку виникнення сумнівів, у будь-який момент можуть попросити Інститут національної пам’яті допомогти у перевірці назви вулиці", - повідомили у відомстві.

Як зазначається, Інститут національної пам’яті Польщі видає висновки у зв’язку з законом від 1 квітня 2016 року про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного устрою у назвах будівель, споруд та об’єктів громадського призначення.

Таким чином, до 2 вересня місцева влада має самостійно внести зміни у назви вулиць, що пропагують тоталітарні устрої, зокрема комунізм. Якщо місцева влада не внесе зміни вчасно, згідно із положеннями, це будуть робити воєводи, надаючи нові назви.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні у рамках декомунізації Міністерство екології та природних ресурсів України ініціювало перейменування українських територій та об'єктів Природно-заповідного фонду.