ua en ru

Польща чекає від Росії повернення уламків літака Качинського

Польща чекає від Росії повернення уламків літака Качинського Фото: уламки літака Ту-154М (ru.wikipedia.org.)

Польща не бачить підстав для подальшого утримання Росією уламків президентського літака Ту-154М

Польща чекає від Російської Федерації передачі уламків літака Ту-154М, на якому під Смоленськом у 2010 році розбився президент Лех Качинський. Про це сказав глава Міністерства закордонних справ Польщі Яцек Чапутович на зустрічі з послом РФ Сергієм Андреєвим, передає прес-служба МЗС.

За словами Чапутовича, Польща не бачить підстав для подальшого утримання Росією уламків президентського літака Ту-154М.

"Глава польської дипломатії підкреслив, що не бачить підстав для подальшого утримання російською стороною уламків урядового літака під Смоленськом і очікує їх повернення", - сказано в повідомленні.

Також Чапутович наголосив, що Польща також очікує з боку Росії забезпечення вільного доступу до місця падіння літака і сприяння у побудові пам’ятника жертвам катастрофи.

Нагадаємо, у січні 2018 році екс-міністр національної оборони Польщі Антоні Мацеревич призначений керівником урядової підкомісії з розслідування причин Смоленської катастрофи.

Раніше, 10 січня 2018 році, на засіданні комісії при Міноборони Польщі щодо перегляду результатів розслідування катастрофи Ту-154, літака президента Леха Качинського, був представлений звіт міжнародного експерта в області дослідження авіаційних подій Френка Тейлора. За його оцінкою, ліве крило літака було зруйновано в результаті "внутрішнього вибуху", причому джерел детонації було кілька. Тейлор заявив, що, на відміну від загальноприйнятої версії, береза, з якою літак зіткнувся при падінні, не вплинула на "первинне руйнування крила".

Авіакатастрофа польського президе́нтського літака в Смоленську сталась 10 квітня 2010 року. Унаслідок катастрофи загинув президент Польщі Лех Качинський, низка високопосадовців країни, громадських діячів та представників духовенства - всього 96 осіб (включно з 7 членами екіпажу).