ua en ru

Польща не бачить виконання Україною домовленостей щодо ексгумації тіл поляків

Польща не бачить виконання Україною домовленостей щодо ексгумації тіл поляків Фото: Кшиштоф Щерський (facebook.com-szczerski)

Йдеться про домовленості, які були досягнуті в грудні минулого року між Петром Порошенком і Анджеєм Дудою під час їх зустрічі у Харкові

Українська сторона не виконує домовленостей щодо надання дозволів на ексгумацію тіл поляків, котрі загинули під час війн на території України. Про це сказав керівник канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський в інтерв'ю Dziennik.pl

Зокрема, йдеться про домовленості, які були досягнуті в грудні минулого року між Петром Порошенком і Анджеєм Дудою під час їх зустрічі у Харкові.

"Наші відносини в стратегічному вимірі не постраждають. Коли справа доходить до питань безпеки, в стосунках з Україною нічого не змінюється. Однак я вважаю, що українська сторона не оцінює масштабів розчарування поляків після того, як Україна не виконала рішення, прийняті під час зустрічі президентів у Харкові щодо ексгумації. Ми надали довіру, яку змарнували. Неможливо зрозуміти масштаби цього спустошення довіри щодо української сторони", - наголосив Щерський.

Він додав, що українська сторона заявляє, що надасть дозволи на ексгумацію після того, як Польща відновить на своїй території українські пам'ятники.

"У польських Грушовичах лежать поховані українці (воїни УПА, - ред.) і цей пам'ятник буде відновлено…Але українська сторона заявляє, що ми не можемо бути впевнені, що українці поховані саме під зруйнованим пам'ятником, що тіла можуть бути на відстані 10, 50, 100 метрів… При всій повазі, але ми не будемо зводити цю розмову до нюансів відстані від пам'ятника в метрах", - зазначив Щерський.

Він також додав, що у питанні ексгумації поляків йдеться про тисячі непохованих людей.

"Людей, тіла яких лежать у ярах, на полях, у лісах, на луках. Людей, які не можуть бути поховані, тому що Україна не дозволяє ексгумації. Дискусія про відстані від якогось пам'ятника в якості умови для гідного поховання жертв злочину є образливою. Якщо країна представляє себе як європейська країна і в той же час не може погодитися на похорон мертвих, тут є явне протиріччя", - підкреслив Щерський.

Нагадаємо, раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, щорозраховує на конкретні кроки Києва в питанні ексгумацій останків поляків, які загинули в ході війн та конфліктів на території України.