ua en ru

Польща не бачить підстав змінювати "антибандерівський" закон, - глава МЗС Польщі

Польща не бачить підстав змінювати "антибандерівський" закон, - глава МЗС Польщі Фото: Яцек Чапутович (msz.gov.pl)

Профільні міністри України та Польщі домовилися про зустріч

Польща не бачить підстав змінювати закон про інститут національної пам'яті, так званий "антибандерівський" закон, який обурив українське суспільство. Про це заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович в інтерв'ю виданню wSieci, передає портал Оnet.pl.

Зазначимо, що вказаним законом передбачається кримінальне покарання за заперечення злочинів українських націоналістів" проти громадян Другої Речі Посполитої в роки Другої світової війни.

"Немає підстав для зміни цього закону. Його положення є досить точними, щоб розвіяти всілякі сумніви ізраїльської сторони ", - заявив Чапутович.

Глава польського МЗС подчекрунл, що законом не забороняється проводити наукові дослідження і використовувати цю тематику в художньому просторі.

"Цей закон спрямований проти дій, метою яких є наклеп на польську державу і польський народ як цілісність. Тут не йдеться про захист злочинних дій окремих представників польського народу, адже таке траплялося і вони повинні каратися, а про захист правди про Голокост, з яким польська держава і народ у цілому не мали нічого спільного ", - підкреслив Чапутович.

Міністр визнав, що випадки пособництва поляків нацистам, про яких розповів прем'єр-міністр Ізраїлю, мали місце. Проте заявив, що участь поляків у геноциді євреїв не було систематичним і організованим.

Чапутович також зазначив, що стосовно України він буде намагатися застосовувати "інші слова", ніж це робив його попередник Вітольд Ващиковський, який підкреслював, що "Україна з Бандерою в ЄС не увійде".

"Ми повинні до себе підходити з великою повагою. Однак це не означає, що Польща не буде критично ставитися до української позиції (щодо історичних питань - ред.) ", - заявив Чапутович.

Міністр також нагадав, що він домовився про зустріч з українським колегою Павлом Климкиным.

Нагадаємо, за словами голови українського парламенту Андрія Парубія, Верховна Рада України у вівторок, 6 лютого 2018 року, розгляне проект постанови щодо змін у закон про інститут національної пам'яті Польщі.