ua en ru

Польща погрожує зірвати саміт ЄС

Польща погрожує зірвати саміт ЄС Фото: саміт ЄС

Польща може зірвати саміт ЄС, якщо Туска переоберуть головою Євроради

Польща пригрозила зірвати саміт Євросоюзу з приводу Brexit, якщо головою Європейської ради переоберуть Дональда Туска, незважаючи на опозицію Варшави. Про це повідомляє "Радіо. Свобода".

Канцлер Німеччини Ангела Меркель відповіла на спроби заблокувати кандидатуру польського екс-прем'єра Туска, сказавши, що він користується широкою підтримкою і що надання йому другого терміну буде "ознакою стабільності".

Зусилля правого польського уряду від партії "Право і справедливість" по скиданню Туска, їхього важливого політичного противника, погрожують посилити великий розкол між Сходом і Заходом в Європейському союзі в той час, коли він намагається продемонструвати єдність напередодні свого 60-річчя.

"Ми проінформуємо наших партнерів (ЄС) про те, що весь саміт знаходиться під загрозою, якщо вони змусять голосувати сьогодні по Тускові", – сказав польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський, виступаючи по польському телебаченню. "Ми зробимо все, що в наших силах, щоб голосування не відбулося", - додав він.

Польські чиновники заявили, що прем'єр-міністр Беата Шидло може накласти вето на підсумки саміту, тим самим зірвавши переобрання Туска, або може наполягати на одностайному голосуванні, сказав він. Але європейські дипломати наполягають на тому, що Польща не має права вето і що Туск може бути переобраний кваліфікованою більшістю, причому Євросоюзу не слід викручувати руки з-за внутрішнього польського спору.

Нагадаємо, що Великобританія не буде юридично зобов'язана платити 60 млрд євро до бюджету Євросоюзу, якщо не буде досягнута домовленість щодо умов Brexit.