ua en ru

Польща і країни Балтії підписали історичну газову угоду

Польща і країни Балтії підписали історичну газову угоду Фото: Підписана угода про будівництво газопроводу між Польщею та Литвою

Новий газопровід знизить залежність країн "енергетичного острова" від поставок палива з Росії

В Брюсселі підписана угода про будівництво газопроводу між Польщею та Литвою. Магістраль призначена значно посилити енергетичну безпеку трьох країн Балтії - Литви, Латвії та Естонії, пише "Польське радіо".

За словами голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, які наводить видання, цей документ посилить енергетичну безпеку в регіоні: "Це перший інфраструктурний проект, який об'єднає країни Балтії з іншою Європою. Це більше, ніж просто газове з'єднання між країнами. Це кінець енергетичної ізоляції країн Балтії та довготривалої залежності від одного постачальника газу", - додав він.

Новий газопровід, завдовжки 534 км, призначений для зниження залежності від поставок з Росії трьох держав, званих "енергетичним островом" з-за їх відрізаності від газотранспортних магістралей на континенті.

Підписання цієї угоди - реалізація намірів створення енергетичного союзу в Європі, попередні переговори по якому проходили досить складно - країни сперечалися на тему фінансування. Держави Балтії вимагали від Польщі більшого вкладу, на що Варшава не хотіла погоджуватися. "Врешті-решт, перемогла політика та Європейська комісія виділила майже 560 млн євро на пріоритетні проекти і погодилася на підтримку з бюджету ЄС. Таким чином, Брюссель профінансує інвестицію практично на половину, 120 млн євро надасть Польща, а решту заплатять країни Балтії", - повідомляє видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за словами прем'єр-міністра України, Арсенія Яценюка, зниження ціни на природний газ для населення очікувати не варто.