ua en ru

Польща знижує газові тарифи для населення на 3,2% у зв'язку зі знижками на російський газ

Польська газова монополія Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) з 1 січня 2011 р. знижує тарифи на побутовий газ для населення у зв'язку зі знижками на природний газ, імпортований з Росії. Ціни на "блакитне паливо" для споживачів будуть знижені в середньому на 3,23%, нова тарифна сітка буде діяти до 31 березня 2011 р. Про це йдеться в повідомленні, поширеному PGNiG, передає РБК.

PGNiG подала заявку на зниження газових тарифів до Управління енергетичного регулювання Польщі у зв'язку з домовленостями про знижки на природний газ, що купується у "Газпром експорту". Відповідно з новим контрактом, укладеним між PGNiG і ВАТ "Газпром" 29 жовтня 2010 р., знижка застосовна до 15% обсягів газу, що поставляється. Про розмір знижок польський концерн не повідомляє.

Польські ЗМІ зазначають, що затверджене владою скорочення тарифів на газ в I кварталі 2011 р. буде першим в історії PGNiG - до цього компанія лише підвищувала відпускні ціни. У PGNiG пояснюють, що у світлі дисконту на російський газ компанія хоче "задовольнити очікування споживачів в зимовий сезон, коли споживання енергії досягає піку".

Нагадаємо, в кінці жовтня 2010 р. "Газпром" і PGNiG підписали низку міжкорпоративних угод, що стосуються нарощування обсягу постачань російського природного газу до Польщі. У 2010 р. поставки повинні досягти 9,7 млрд куб. м, в 2011 р. - 10,5 млрд куб. м і 11 млрд куб. м щорічно з 2012 р. по 2022 р. У 2009 р. Газпром поставив у Польщу 9 млрд куб. м газу при щорічному споживанні 13,7 млрд куб. м, з яких 30% забезпечується Польщею за рахунок власного видобутку.