ua en ru

Польща пропонує новий газопровід з Норвегії, щоб замінити поставки з Росії

Польща пропонує новий газопровід з Норвегії, щоб замінити поставки з Росії Фото: Польща презентувала новий газопровід

Техніко-економічне обґрунтування проекту буде готове до 2017 року

Польща представила в середу, 19 жовтня, проект нового газопроводу "Північні ворота" ("Northern Gate"), який би доставляв газ з шельфу Норвегії через Данію до Польщі, передає EurActiv.

Таким чином, Польща хоче замінити поставки з Росії поставками з Заходу.

Вказаний проект, також відомий як "Норвезький коридор", передбачає транспортування 10 млрд куб.м норвезького природного газу на рік в Польщу до 2022 року.

Зазначається, що звідти певна кількість норвезького газу може бути відправлена в інші країни Центральної Європи, такі як Чехія, Словаччина, Угорщина, країни Балтії і навіть Україна. В даний час Польща споживає 14 млрд. кубометрів газу на рік.

Повноважний представник польського уряду щодо стратегічної енергетичної інфраструктури на слухання в Європарламенті повідомив, що були проведені зустрічі на всіх політичних рівнях, в тому числі на рівні президентів Норвегії і Данії, а отже з політичної точки зору для проекту немає ніяких перешкод.

Єврокомісар з енергетики Марош Шефчович, який виступив на слуханнях, заявив, що Євросоюз наразі позитивно оцінює цей проект.

Відзначається, що техніко-економічне обґрунтування проекту буде готове до кінця року, і в наступному році відбудеться презентація.

Нагадаємо, Польща може більш ніж втричі збільшити поставки газу в Україну, якщо до кінця 2019 року між країнами буде розширено газове сполучення.